laiogateca/ noviembre 15, 2018/ acompanyament respectuós, Blog, educació emocional, educar el cor, General, ioga en família, llibres

Com que aquest diumenge faré una sessió de ioga en família  a través de l’Associació Vincles de Puig-Reig, he pensat que seria interessant parlar una mica sobre la importància dels vincles per al bon desenvolupament dels nens i nenes. 

Per fer-ho m’he ajudat de quatre llibres:

El veritable art en el tractament amb els nens petits consisteix en donar-los en el moment adequat i de la forma correcta, tan seguretat i contacte corporal com independència i llibertat de movimentsens diu Rebeca Wild, una opinió que també comparteix Evânia Reichert quan en el seu llibre escriu que “en un inici el millor és que els pares i mares estableixin un vincle profund amb els seus fills i filles. Posteriorment, el desafiament serà ajudar-los a entendre’s com a éssers únics, a conquistar l’autonomia, descobrir el propi cos, apropiar-se dels seus propis talents, avançar en el seu aprenentatge i independència i més endavant, a desenganxar-se d’ells i deixar-los partir, sense culpes”

Així doncs, sembla evident la importància de la proximitat física i afectiva de la mare i del pare en els primers anys de vida d’una criatura; i és que fins als 7 anys les necessitats més importants d’un infant són de naturalesa molt primitiva: la necessitat de contacte corporal, de moviment i d’abundants impressions sensorials.

El primer que l’infant necessita són fonaments segurs. Molt contacte físic amb el cos de la mare o d’un altre adult que l’acull amb amor. Aquesta proximitat, aquest afecte, aquest “estic aquí”, ha de sorgir d’un sentiment autèntic, sinó, el infant ho experimentarà com a insuficient, i sovint, fins i tot com una manipulació.

Reichert opina que “hi ha molta preocupació per l’alimentació i la salut física dels petits, però molt poca consciència encara dels danys emocionals i físics que genera una mala qualitat del contacte afectiu”, però jo crec que cada vegada som més les famílies i els professionals vinculats a la infància preocupats pel desenvolupament harmònic dels nens i nenes. El que és cert es que segurament ens falten eines i recursos personals per afrontar segons quines situacions, i és que nosaltres també tenim la nostra infància, la nostra maleta. Però estic segura que, tot i equivocar-nos, si el nostre tracte amb els nens i nenes es regeix per l’amor, la confiança i el respecte, estarem en el bon camí.

Seguint en aquesta línia, hi ha nombroses estudis que afirmen que el tipus d’afecte que els nens i nenes estableixen amb el pare i la mare són una base que té molt de pes en les seves posteriors relacions socials, en les característiques de la seva personalitat i, fins i tot, en el rendiment escolar. Però no hem de limitar-nos a “avaluar” les relacions afectuoses i sensibles de les famílies, també hem d’estar atentes a l’ambient social proper i a tots els que conviuen amb els infants directa o indirectament. La protecció de la infància és un tema de ciutadania.

La cura afectuosa, atenta i estable és necessària per a que els infants puguin desenvolupar normalment funcions com el llenguatge, l’intel·lecte i la regulació emocional. Ja ho comenta Sílvia Palou en el seu llibre: una de les capacitats parentals que afavoriran el benestar emocional del infant és “el saber vincular-se afectivament amb l’infant i crear llaços afectius que permetin una cohesió de grup sana”.

Els nens i nenes necessiten tendresa, amor i fermesa, temps o paraules, confiar en ells i saber que els seus pares estan de la seva banda. Deixar que ells lluitin les seves pròpies batalles, però fer-los sentit un gran recolzament.

Si no és la primera vegada que et passes per aquí, ja saps que amb La Iogateca no només acosto el ioga als nens i nenes, sinó que procuro oferir un espai on se sentin tranquils, segurs i a gust, perquè el meu objectiu final és acompanyar-los amb amor i respecte en el seu procés de desenvolupament. I com que sé que no hi ha amor i respecte més important que el que t’ofereix la teva família, també ofereixo sessions per a aquestes, perquè no sempre és fàcil trobar el temps per compartir, jugar, abraçar-nos… un moment on tu, l’adult, només t’has de preocupar de gaudir i d’acompanyar al teu nen/a. Jo proposo jocs, dinàmiques, contes, cançons… vosaltres poseu la màgia. 

Compareteix aquest article a les teves xarxes socials
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Google+
Google+

Leave a Comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*