laiogateca/ diciembre 5, 2018/ acompanyament respectuós, art, Blog, General, llibres, natura, waldorf

Des de La Iogateca, acosto el ioga als nens i nenes i a les seves famílies, però darrere d’aquest projecte hi ha molt més: hi ha el compromís d’acompanyar la infància des de l’amor i el respecte, ja que des del meu punt de vista aquesta és l’etapa més important de la nostra vida.

Ja ho he comentat algunes vegades, però quan preparo les classes i les diferents activitats, a part de basar-me en els principis del ioga tradicional també tinc com a referència algunes pedagogies com la Pedagogia Lenta, Montessori, la Pedagogia Activa o la Waldorf, i avui vull compartir-te un recurs meravellós d’aquesta última.

Segurament has sentit a parlar del Rudolf Steniner i la Pedagogia Waldorf, però per si de cas et deixo quatre punts sobre la seva filosofia:

 • L’educació Waldorf prové dels ensenyaments i de la investigació de Rudolf Steiner, qui a principis del segle XX va desenvolupar una pedagogia pionera en l’àrea de l’aprenentatge basada en el desenvolupament apropiat a cada edat. Es tracta d’una educació equilibrada.
 • És una pedagogia que buscar educar la globalitat del infant, equilibrant totes les seves capacitats, les seves potencialitats i la seva voluntat, respectant les seves etapes evolutives.
 • Es basa fonamentalment en els ritmes, perquè el ritme és salut, és vida; per això deixa que els nens siguin nens, sense desbordar-los de coneixements i sense exigir-los habilitats cognitives (lectoescriptura, matemàtiques) abans de temps
 • En relació al respecte dels ritmes, dona molta importància a la natura i al contacte del infant amb aquesta.
 • Per tal d’estimular el treball imaginatiu dels nens i nenes, les joguines a les escoles (o famílies) Waldorf són naturals, sense tòxics i senzilles.
 • També dona molt valor i potencia l’art en totes les seves formes, les feines manuals, la música i el teatre. A les escoles Waldorf a partir de primària els alumnes aprenen a tocar diversos instruments, a teixir o fer punt, fusteria…

Doncs com deia el títol de l’article, avui et vull parlar de la Taula d’estació, que és un racó de la casa (normalment una taula), en el que podem seguir el cicle natural de l’any. En aquesta taula representem els elements més característics de l’estació que estem vivint, de manera que els nens i nenes poden veure, tocar i jugar amb tot allò que després observen fora de casa i així estableixen connexions, nous aprenentatges, jocs, preguntes… Poc a poc es van endinsant en el Ritme Anual i en la celebració amb reconeixement i respecte del ritme de la natura i els seus canvis d’estacions.

Tot el que necessites per a crear una taula d’estació (o taula de la naturalesa) és un lloc on posar els elements, com una taula o un prestatge especial de la casa. El millor és que aquest indret sigui sempre el mateix, això donarà als nens i nenes un focus constant per a centrar la seva atenció.

 

Evidentment els infants participen de la construcció d’aquest espai, i poden tocar, remenar i jugar amb els elements que la conformen, però ha de quedar clar que ho han de fer amb respecte i no haurien d’endur-se els diferents materials a una altra banda.

I quins són aquests materials?

 • Teles suaus dels colors de l’estació que poden ser de cotó, feltre, seda, vellut… Aquestes teles s’haurien de col·locar cobrint la taula o penjades com a fons i són molt importants perquè expressen l’estat d’ànim de l’estació. Segons la Pedagogia Waldorf els colors haurien de ser: al hivern púrpura i blaus, a la primavera verds, a l’estiu grocs i taronges i a la tardor marrons i vermells.
 • Elements naturals que podeu sortir a buscar com pinyes, fulles, petxines, pedres, plomes, flors…
 • Figures que facin referència a l’estació: normalment són ninos, gnoms, fades, animals… fets amb feltre o llana cardada; però pots col·locar qualsevol element que reflecteixin els diferents moments del ritme anual i també les festivitats que vivim al nostre voltant.
 • Làmines, il·lustracions o dibuixos
 • Contes: no són un imprescindible de la taula d’estació però és bonic poder acompanyar la proposta amb contes adients a la temporada. Aquí trobaràs 20 propostes per donar la benvinguda al hivern

La taula d’estació la podem tenir a casa des de que els nostres nens i nenes són nadons, encara que serà a partir dels 18 mesos – 2 anys que ja podran interactuar millor amb ella i aniran integrant aquest ritme anual del que té parlat. Òbviament quant més petits, més senzilla la taula i els materials; amb un mocador, algun element natural i una figura seria suficient.

Què et sembla la taula d’estació? La coneixies? La utilitzes a casa teva o a les teves classes? A mi m’encantaria compartir-la amb els meus alumnes, però com que les meves classes són itinerants i no hi ha cap espai que sigui exclusivament per a mi i els meus nens i nenes és poc viable, així que de moment em conformo amb treballar els canvis d’estació a partir dels contes i de l’art bàsicament, però no volia deixar d’ensenyar-te aquesta proposta per si la vols adoptar convertir en un ritual/tradició més dins de la teva família.

Si el que llegeixes al blog t’agrada i comparteixes la filosofia que hi ha al darrere de La Iogateca, no puc marxar sense abans recordar-te que encara estàs a temps de portar als teus nens i nenes a les classes de ioga que fem al Berguedà, pots veure els diferents llocs i horaris aquí. També tenim sessions en família!

Compareteix aquest article a les teves xarxes socials
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Google+
Google+

Leave a Comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*