laiogateca/ octubre 11, 2018/ Blog, descarregable, educació emocional, educar el cor, educar la ment, General, ioga per a nens i nenes, respiració

Sense respiració no hi ha vida, per això podem afirmar que la respiració és essencial per al nostre benestar i per això a les classes de ioga per a nens i nenes sempre li dediquem una estoneta.

Depèn molt de les edats i de les necessitats dels infants i dels grups, però sempre, sempre, hi ha una activitat, un joc, una cançó… que ens ajuda a centrar la nostra atenció en la respiració i convertir-la en una acció conscient.

És un fet que la respiració irregular altera els ritmes del cervell i condueix a bloquejos físics, emocionals i mentals, generant conflictes interns, desequilibris en la personalitat, desordres en l’estil de vida i malalties, igual que és un fet que a mida que ens fem grans i entrem a formar part activa d’aquesta societat hiperestressada la respiració passa a ser més superficial, de manera que se’ns va reduint l’energia.

Però no pateixis, perquè amb l’ajuda del ioga podem reestablir patrons de respiració regulars que ens permeten reestablir els ritmes naturals i relaxats del cos i de la ment, retornant-nos la salut i la vitalitat.

Evidentment aquesta no és l’explicació que dono als més petits, de fet moltes vegades no els hi cal cap explicació, els nens i nenes són personetes intuïtives, no necessiten passar-ho tot per el filtre de la raó com fem la majoria d’adults. Però és veritat que a vegades demanen o a vegades la situació requereix algun tipus d’explicació, és aleshores quan jo els hi dic “eh que quan estàs nerviós o tens por respires molt ràpid? Doncs igual que estar nerviós o enfadat et fa respirar més ràpid, si decideixes respirar a poc a poc i profundament, agafant tot l’aire, deixaràs d’estar enfadat més aviat” Els nostres estats d’ànim ens afecten a la respiració, però la bona notícia és que la respiració també ens afecta l’estat d’ànim, així que el “no ho puc evitar” ja no el podem pronunciar en aquest context.

Els exercicis que fem a classe amb els nens i nenes són molt senzills, i com ja he comentat, bàsicament es tracta de tenir consciència de la respiració, de fer-la àmplia i profunda i convertir-la, per una estona, en un acte conscient. A vegades bufem per una canyeta, altres construïm vaixells de paper que naveguen a les nostres panxes o resseguim formes geomètriques mentre respirem, que és el que avui et vull compartir.

L’espiral simbolitza calma i tranquil·litat, això és el que produeix en la nostra ment. Es tracta de respirar seguint la seva forma, inspirant des del centre cap a fora i espirant des de fora cap al centre. Aquí et deixo la làmina que jo utilitzo a les classes, però pots dibuixar una espiral a qualsevol lloc, fins i tot a l’aire amb el dit.

L’estrella de cinc puntes és l’estrella de la salut, es tracta d’anar seguint amb la mirada els contorns de l’estrella mentre inspirem i espirem, i amb aquest simple exercici ja haurem fet 10 respiracions conscients. Pots descarregar-te la nostra làmina aquí.

M’encanta la meva feina, soc molt feliç compartint aquestes estones de ioga amb els nens i nenes, però també soc feliç amb aquest blog, compartint amb tu la filosofia que hi ha darrere de les classes de La Iogateca, per a que em puguis entendre, per a que puguis saber que fan els teus fills/es si es que venen a les classes i per a despertar en tu la curiositat pel món del ioga si és que encara no la tens.

Moltes gràcies per estar aquí i recorda, de tant en tant, para i respira.

Compareteix aquest article a les teves xarxes socials
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Google+
Google+

Leave a Comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*