laiogateca/ diciembre 20, 2018/ acompanyament respectuós, asana, Blog, educar el cos, General, ioga a casa, ioga en família, ioga per a nens i nenes, jocs, materials

Demà els nens i nenes comencen les vacances de Nadal, uns dies de moltes emocions, molt menjar, molta màgia i moltes estones per compartir amb els petits de la casa, per això avui et dono algunes idees per practicar ioga tot jugant.

La setmana passada vaig proposar diversos regals per acostar el ioga als nens i nenes, i un d’aquests regals eren les cartes d’asanas, de postures; concretament et vaig parlar de les cartes de Yoguitos i de les de Yoga Pretzel, però si remenes una mica per internet trobaràs moltes opcions.

A classe les que més utilitzo són unes que vaig crear jo mateixa (i que aquest Nadal m’he proposat renovar) a partir de fotografies d’animals principalment, però també hi ha un telèfon, una barca, un arbre, una pedra, un tobogan o un nadó. M’agrada molt treballar les postures corporals a través d’imatges perquè fomenten la creativitat dels nens i nenes i són respectuoses amb les seves necessitats (perquè no són imposades), però és veritat que amb els meus alumnes més grans (a partir de 9 anys aproximadament) ja vaig introduint les asanas pròpies del ioga.

Tinguis les cartes que tinguis, comprades o creades, avui et presento uns quants jocs per a que els hi puguis treure profit

1.Les estàtues musicals, és una de les preferides dels meus nens i nenes (i una de les propostes de la guia que et pots descarregar aquí). Repartim les cartes cap per avall per la sala/habitació i posem una música mogudeta que convidi a ballar. Mentre la música sona ens anem movent, quan aquesta para hem d’agafar una carta i imitar-la, la única consigna és que ha de ser en format estàtua.

2. Endevina la postura. Repartim una carta a cada nen i nena, que la mirarà sense que la vegin els altres. D’un en un, anem representant les nostres postures mentre els altres intenten endevinar-les.

3. Què soc? Cadascú té una carta que no pot mirar, se la col·loca al front o al cap i la resta de companys/es imiten la imatge o postura sense parlar fins que el propietari de la postura l’endevina.

          Opció B. Si estem jugant amb cartes d’asanas, el nen/a que ha d’endevinar la carta pot anar realitzant diferents postures i els altres li van dient si si o si no, si està fred o calent,.. fins que l’encerti.

4. Inventem històries. Es tracta d’agafar unes quantes cartes a l’atzar i ordenar-les de la manera que més ens convingui per a crear una història.

 

Hi havia una vegada un gat que va escapar-se de casa enfilant-se a una cadira i saltant per la finestra. Va viatjar en una barca fins arribar a Egipte i allà va menjar-se una sargantana màgica que el va convertir en un lleó.

5. Figures de fang. Ens posem per parelles, un dels dos agafa una carta que no pot ensenyar a l’altre. El que no té targeta es col·loca al terra com si fos una bola de fang, el company l’haurà de modelar per a crear la postura de la carta i el que fa de “fang” haurà d’endevinar de que es tracta.

6.La postura a cegues. També en parelles, un dels membres es tapa els ulls mentre l’altre tria una carta i fa la postura corresponent. El nen/a dels ulls tapats haurà de tocar al company/a i imitar la postura només amb l’ajuda de les seves mans i del seu tacte.

I tu, tens cartes de postures de ioga? Com les utilitzes? Ja veus que a ioga no ens avorrim gens ni mica! Moltes vegades, la gent em demana:  com ho fas per tenir-los una hora callats? La resposta és que ni ho intento, es anti-natura tenir a un infant callat i quiet més de 10 minuts, i soc optimista (quan estan absorbits per una pantalla no compta). A ioga ens movem, ballem, riem, saltem… fins i tot cridem; però gràcies a aquests moments després aconseguim, de forma progressiva, calmar-nos, centrar la nostra atenció i gaudir del silenci.

Espero doncs, que gaudeixis d’aquests dies de la bona companyia i si pots i et ve de gust, espero veure’t en algunes de les sessions de ioga en família que he organitzat per a aquestes vacances de Nadal. De moment, et deixo les propostes per a aquest cap de setmana.


PD: Ho saps oi que estem de concurs? Al instagram trobaràs les instruccions, però afanya’t que ja no queda gaire!


Compareteix aquest article a les teves xarxes socials
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Google+
Google+

Leave a Comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*