laiogateca/ enero 31, 2019/ acompanyament respectuós, atenció plena, Blog, educar el cor, educar la ment, General, jocs, meditació creativa, natura

És molt habitual veure als adolescents fent els deures amb la TV de fons, el mòbil a un costat i la pantalla de l’ordinador davant, osil·lant ràpidament d’un estímul a un altre. 

Passen els dies, les setmanes i els mesos, sense que probablement hagin gaudit d’uns minuts de silenci, de pau, ja que molts d’ells fins i tot s’adormen amb la TV, la ràdio o la pantalla de l’ordinador encesa.

El soroll ens perjudica més del que ens pot semblar. Els nens i nenes (i també els adults) exposats a ell constantment tenen tendència a ser més irritables, més inquiets i agressius. A més, en general, tenen menys capacitat de concentració i un menor rendiment, no només escolar. Els infants d’avui son totalment digitals, estan acostumats a atendre a diferents estímuls al mateix temps i a rebre i processar una gran quantitat d’informació.

Actualment produïm en dos dies la mateixa quantitat d’informació que abans requeria uns 5000 anys. Per això, més que mai, hem d’ensenyar als més petits a detenir l’allau d’estímuls als quals estan exposats i a gaudir de la quietud i la calma de tant en tant.

Beneficis del silenci:

  • potencia la creativitat, la concentració i l’empatia
  • ens ajuda a conèixer-nos a nosaltres mateixos, a valorar-nos i a prendre decisions
  • tranquil·litza el cos, la ment i l’esperit
  • permet i afavoreix la regeneració neuronal
  • permet al nostre cervell assimilar totes les experiències que vivim
  • proporciona salut mental i emocional, millorant la nostra qualitat de vida
  • és necessari per a l’assimilació de continguts i la reflexió, per tant és fonamental per als processos d’aprenentatge
  • és una eina sanadora
  • aporta pau

Així doncs, com podem ajudar als nens i nenes a gaudir del silenci?

El primer de tot és que com a adults en siguem conscients i no exposem als petits a més estímuls dels que ja suporten dia a dia, l’ús de les noves tecnologies ha de ser raonable i recorda que tu ets el seu exemple.

Per mi una de les principals respostes a tot això és natura, i és que el contacte amb l’aire fresc, amb les plantes, els arbres, els tresors que amaguen el bosc, la platja, la muntanya… és com una bombolla de pau dins d’aquest món atabalat en el que vivim. 

D’acord que no és silenci absolut, que si estem atents sentirem el vent entre les fulles, els ocells que canten, les onades del mar… però son sons que més enllà d’hiperestimular-nos ens conectes amb la nostra essència. Així doncs, el meu consell número 1 és que intenteu passar el màxim de temps possible en contacte amb la natura (tinc pendent parlar-ne més extensament un altre dia).

També et vull parlar del Joc del Silenci, un joc d’origen Montessori on els nens i nenes s’asseuen en cercle, al terra o en cadires, en un entorn tranquil (sempre que sigui possible. Per als més petits amb 30 segons en tindrem prou, els més grans poden jugar fins a 5 minuts.

Es tracta de mantenir-nos en silenci i escoltar atentament que se sent al nostre voltant. Per iniciar el joc podem fer sonar una campaneta o algun instrument metàl·lic, igual que per acabar. També podem col·locar al centre una espelma encesa mentre dura el joc o un rellotge de sorra que ens marqui el temps a estar en silenci.

Quan acabem, comentarem el que hem pogut escoltar en el silenci, i és que no es tracta d’estar callats i prou, es tracta d’escoltar el silenci, de gaudir-lo. En aquest enllaç teniu més informació sobre aquest joc.

Una altra proposta és la de crear un racó de la calma (aquí te’n parlo més extensament), un espai on els nens i nenes puguin gaudir del silenci i de la pau, un lloc per estar amb ells mateixos llegint un conte, pintant mandales, observant el pot de la calma… un refugi

Crec que si ensenyem als nens i nenes la saviesa que amaga el silenci, els facilitarem un camí per a poder viure desperts i conscients del seu interior. Doncs ara ja només et queda posar-ho en pràctica!

Compareteix aquest article a les teves xarxes socials
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Google+
Google+

Leave a Comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*