laiogateca/ noviembre 1, 2018/ acompanyament respectuós, Blog, educació emocional, educar el cor, educar la ment, ioga per a nens i nenes, la iogateca, respiració

El curs passat a les classes de ioga per a nens i nenes sempre muntava un petit racó de la calma, que no era res més que uns coixins, algun peluix i això sí, la vareta màgica de la calma. L’important no era el què, sinó el com. Aquest espai era per als alumnes que no tenien ganes de seguir la classe pel motiu que fos: estaven massa esverats, cansats, no els hi agradava el joc proposat, preferien estar jugant sols… era d’ús lliure i voluntari, hi anaven quan volien, sense demanar permís i si podien estar l’estona que volguessin i sempre, sempre, era decisió seva, mai imposada per mi. L’única norma del racó de la calma és que només es podia fer servir d’un en un, òbviament, per a que seguis essent un espai de calma i tranquil·litat.

Aquest curs he fet un canvi i ja no hi ha aquest racó (de moment), ara tenim l’espiral de la calma, unes estovalles reutilitzades on he dibuixat un espiral, la funció i les normes són les mateixes i estic molt contenta de com està funcionant. Al principi costa molt, sobretot quan són petits, que entenguin que l’ús és lliure, que no han de demanar permís i també s’enfaden a vegades quan algú el fa servir molta estona, però a mida que passen els dies valoren aquest espai, entenen que a ells també els hi agrada estar una bona estona (o no) i la classe flueix.

He de dir que per a mi el treball personal ha estat molt gran, perquè em costa molt mantenir el fil de la sessió tenint un nen o nena donant voltes en una altra banda, però quan m’adono que el problema és meu i no dels meus alumnes, quan entenc que la necessitat d’aquell infant és una altra que estar a la rotllana amb la resta aleshores em puc deixar anar, i és aleshores quan em sento que estic acollint realment a tots els nens i nenes, perquè els estic respectant. Jo simplement ofereixo, proposo, i ells participen o no, segons ho sentin, segons ho necessitin, i això al final és el que em fa feliç. Ells i elles també senten que els estic acompanyant des del respecte, saben que no m’enfado si no participen, saben que l’important és respectar-nos els uns als altres.

El racó de la calma va ser una creació meva després de llegir i buscar informació sobretot vinculada a la Disciplina Positiva i a la pedagogia Montessori; l’espiral de la calma en canvi és una proposta que vaig rebre a la meva formació de El Yoga Educa, que vaig trobar que encaixava perfectament a les meves classes.

Tu potser no et dediques a fer classes de ioga per a nens i nenes, però si tens infants al teu voltant, ja sigui a casa, si ets mestra, si fas altres activitats… t’animo a crear el teu racó de la calma.

A continuació et dono algunes idees del que pots col·locar en aquest espai, però segur que a tu se t’acudeixen moltes més, i si demanes als teus nens i nenes ja veuràs quina mà d’idees!

 • Mandales per pintar
 • El pot de la calma, una vareta màgica, una bola d’aquelles amb neu…
 • Una pilota “antiestrès”
 • Algun conte relaxant com per exemple Respira de la Inês Castel-Branco, Un joc de Hervé Tullet o Om de María Isabel Sánchez i Albert Arrayás Domínguez.
 • Una bossa aromàtica o un esprai relaxant que podeu crear un dia plegats (espígol i mandarina són unes bones opcions)
 • Un carilló, una campana o qualsevol instrument d’aquest tipus que pugueu fer sonar, tancar els ulls i seguir escoltant fins que s’aturi, per reconnectar amb el moment present
 • Un pal de pluja
 • Alguns laberints de meditació que es puguin resseguir amb els dits
 • Elements que convidin a posar atenció a la respiració com l’esfera que trobaràs aquí a sota que la veritat triomfa molt a les classes de ioga.
 • Alguna làmina amb missatges positius o imatges que evoquin calma i tranquil·litat (per si tens nens o nenes més grans)
 • Una làmpada de lava

I tu, què hi posaràs al vostre racó de la calma? 

Compareteix aquest article a les teves xarxes socials
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Google+
Google+

Leave a Comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*