laiogateca/ febrero 7, 2019/ acompanyament respectuós, Blog, educar el cor, General, ioga a casa, ioga en família, ioga per a nens i nenes, massatges

M’encanten els massatges, m’encanta que em toquin el cap, que m’apretin les espatlles, que em facin pessigolletes a l’esquena… i això mateix els hi passa a la majoria dels meus alumnes. A les nostres classes el moment del massatge és un moment màgic, de silenci, de calma… a més, és molt bonic veure’ls oferir la seva atenció, el seu tacte, la seva tendresa als altres.

 

Amb el massatge,una tècnica de tradició molt antiga, estem fomentant la comunicació corporal, una cosa que els infants aconsegueixen molt abans que la comunicació verbal. La qualitat d’aquest diàleg, des del minut del naixement, és fonamental per a que l’ésser humà formi una personalitat sana i pugui ser feliç.

Els massatges són unes eines excel·lents per al desenvolupament de l’empatia. Suposa compartir els sentiments d’una altra persona, comprenent-los i acompanyant-los. L’empatia estableix les bases per a l’amor, la compassió, la cooperació i el respecte, ajudant a prevenir la violència i la destructivitat. .

Els massatges que els nens i nenes practiquen amb els seus companys i companyes a les classes de ioga produeixen relaxació i benestar corporal, però més enllà d’aquests beneficis, aquestes pràctiques ajuden a:

 

  • disminuir l’agressivitat
  • crear vincles afectius basats en la confiança, el respecte i la generositat
  • aprendre a estimar-se i valorar-se
  • treballar en parella
  • connectar i desestresar-se
  • produir connexions significatives que estimulen l’oxitocina (l’hormona de la felicitat)
  • regular el sistema nerviós
  • millorar les habilitats socials
  • reconèixer el seu cos i valorar les sensacions de relaxació i calma

I ara que ja coneixes els múltiples beneficis que els massatges poden aportar a la teva família, te’n proposo alguns per a que et puguis posar a practicar avui mateix:

LA SELVA A L’ESQUENA és una proposta del llibre “Yoga con niños” de Pablo Alonso. El que ha de rebre el massatge s’estira panxa a terra, tanca els ulls i s’imagina que està a la selva. La persona que fa el massatge converteix les seves mans en formiguetes que passegen per l’esquena del company/a, després en saltamartins i en ocellets que juguen amb els seus becs. Apareixen els tigres amb les urpes esmolades i els elefants amb el seu pas pesat però delicat. De nou, apareixen les formigues i després les serps, que repten per l’esquena sigilosament. Finalment el vent s’apropa a saludar, bufem per tota l’esquena.

MASSATGE AMB CALFRED Aquest és un massatge que has de veure i gaudir per acabar d’entendre, als meus alumnes els hi encanta i me’l demanen constantment, no l’he tret de cap llibre ni formació és un record meu de la infància. Aquest cop ens asseiem un davant de l’altre i anem cantant aquesta cançoneta mentre amb les mans imitem els moviments que van apareixent

“Rompo un huevo, rompo un huevo (piquem al cap suaument). Cae la yema, cae la yema. Suben las hormiguitas (amb els dits), suben las hormiguitas. Bajan los elefantes, bajan los elefantes (amb els punys). Dibujo un paisaje. Pinto un sol, un arbolito, un conejito. Cae la noche, cae la noche. Suben los murciélagos, te chupan la sangre (massatge a les espatlles), te chupan la sangre. Vuelven a subir. Hay una ventanita abierta hace frío (bufem a la nuca), mucho frío (tornem a bufar), te darán escalofríos (apretem les espatlles suaument)”

MASSATGE DE PERRUQUERIA No soc gaire d’anar a la pelu, però sens dubte el meu moment preferit és quan em renten els cabells! Doncs a classe ho imitem: posem xampú imaginari i freguem bé el cap, amb un suau però decidit massatge, aclarim amb les nostres mans caient pel cap com si fossin aigua mentre imitem el so, eixuguem els cabells amb l’aire que bufem i obrint els nostres dits pentinem al nostre company/a.

EL TEMPS Aquest massatge també l’he tret del llibre que et comentava abans. Es realitza asseguts i es tracta de representar diferents fenòmens meteorològics al cap i l’esquena del que rep el massatge: la pluja fina, la pluja intensa, la neu, el vent…

MASSATGE AMB PILOTES Tinc unes pilotes rugoses que són una meravella, sóc molt afortunada de tenir grups amb nombre imparell d’alumnes perquè així jo també rebo massatgets de tant en tant.

Com que en aquest massatge no hi ha cançó ni he d’anar donant indicacions, acostumo a posar alguna música de fons com aquesta, que ens acompanyi en aquest instant de calma, i deixo que ells vagin fent al seu gust. Els hi demano que s’estirin panxa a terra, però alguns prefereixen estar de panxa enlaire, no m’hi fico. Igual que si algú es vol aixecar la samarreta perquè vol sentir la pilota directament sobre la pell. Es tracta de crear plegats un ambient agradable on tothom se senti a gust i puguem compartir aquesta estona des del respecte cap al cos de l’altre i cap a un mateix.

Espero haver-te motivat a incloure el massatge dins de la teva dinàmica familiar, son 3 minuts i val molt la pena. Son fantàstics a qualsevol hora del dia, però especialment abans d’anar a dormir, ho podeu convertir en la vostra rutina! També podeu crear-vos una capsa amb diferents elements per al massatge i així anar variant: plomes, pilotes, un massetjador de caps…

Compareteix aquest article a les teves xarxes socials
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Google+
Google+

Leave a Comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*