laiogateca/ febrero 14, 2019/ acompanyament respectuós, atenció plena, Blog, educar la ment, General, ioga a casa, ioga en família, ioga per a nens i nenes, respiració

Si practiques ioga, segurament et sona la paraula pranayama, un mot sànscrit que fa referència als exercicis respiratoris que ens ajuden a regular la nostra energia vital (prana).

Els pranayama produeixen efectes en el cos físic, mental i emocional. Ens permeten relaxar-nos, controlar la ràbia o la tristesa, però també nodreixen el nostre cos d’oxigen ajudant així a tot l’organisme. De fet, ja et vaig parlar dels beneficis de la respiració en aquest post. 

Amb els nens i nenes a les classes de ioga no realitzem pranayamas pròpiament, sinó que proposem jocs i exercicis on la protagonista és la respiració, per a que vagin agafant consciència d’ella i puguin utilitzar-la al llarg de la seva vida segons la seva conveniència.

Respirar és un acte involuntari però és important que els infants (i els adults) descobrim que també podem respirar voluntàriament, dominant el nostre ritme i el flux de l’aire. A les meves classes procuro ensenyar als nens i nenes que poder dominar la seva respiració els ajudarà a controlar situacions desagradables de les seves vides com l’estrés davant d’un examen, un enuig amb un amic o una llarga espera d’aquelles que avorreixen tant.

No calen complicats exercicis ni molta pràctica per gaudir dels beneficis de la respiració conscient, simplement amb posar atenció i realitzar unes respiracions àmplies i profundes n’hi ha prou. A més, observar la nostra respiració és la manera més senzilla de connectar-nos amb el moment present, en l’aquí i l’ara.

Ja sé que acabo de dir que no necessitem grans propostes per ajudar als nens i nenes a descobrir la màgia de la respiració conscient, però et porto algunes idees per a que sigui una experiència divertida:

L’ESFERA DE LA RESPIRACIÓ és com jo he batejat a l’esfera hoberman (te’n he parlat aquí), als nens i nenes els hi encanta i és una manera molt senzilla de posar atenció a les inspiracions i exhalacions que fem, intentant que aquestes siguin el màxim de lentes i profundes. Quan inspiro l’esfera s’obre, quan exhalo l’esfera es tanca. Nosaltres practiquem de forma individual, però també per parelles o grups, coordinant les nostres respiracions.

LES ONADES DEL MAR és una activitat que tens detallada a la guia “calmar la ment i el cos” que et pots descarregar aquí. Es tracta de construir un vaixell de paper   i col·locar-lo a la nostra panxa mentre estem estirats al terra. La nostra panxa fa de les onades del mar , una manera bonica i creativa de practicar la respiració abdominal. Pots acompanyar-ho amb sons del mar  o tapant-vos les orelles i escoltant internament la vostra respiració, un so molt semblant al d’un mar en calma

LA RESPIRACIÓ DE L’ABELLA si que és un pranayama pròpiament dit però està indicat tant per a adults com per a infants. Es tracta de tapar-nos les orelles, inhalar i exhalar pronunciant la lletra m, imitant el so d’una abella. En aquest vídeo ho veuràs més clar.

LA SOPA és una dinàmica molt senzilla però molt pràctica perquè la pots realitzar en qualsevol lloc i en qualsevol moment. Es tracta d’imaginar-nos que tenim un bol de sopa (col·loquem les mans com a tal) que crema molt, i bufem per a refredar-lo. Per això agafem molt d’aire i bufem a les nostres mans, al bol. Repetim varies vegades fins que la sopa sigui freda.

EL LLENYATAIRE és una respiració que encanta als nens i nenes perquè els permet cridar, cosa que no sempre poden fer… És una pràctica genial per alliberar tensions. De peu amb les cames obertes ens agafem les mans com si tinguéssim una destral entre elles. 

Agafant aire pugem els braços rectes per damunt del cap i al exhalar els deixem caure com si volguéssim tallar el tronc imaginari que tenim davant nostre mentre cridem ha!, ha de ser un crit fort, segur i sec, com si realment estiguéssim tallant llenya (aquest exercici també te’l recomano a tu, per a aquells moments en que l’estrès et sobrepassa i estirar-te a respirar encara et posa més nerviosa…)

LA RESPIRACIÓ DE L’ESCALADOR és una altra d’aquestes propostes que pots portar amb tu a tot arreu perquè només necessites les teves mans. Jo a classe normalment els hi pinto una cara contenta al dit índex, però no és imprescindible. Aquest dit serà l’escalador que anirà travessant la serralada que respresenten els dits de la nostra altra mà. Quan s’enfila per un dit inspirem, i quan baixa exhalem, així amb tots els dits, d’anada i tornada. És molt simple, els hi agrada, i sense donar-nos compte haurem fet 10 respiracions lentes i conscients. Jo a vegades els hi proposo de fer-ho amb els ulls tancats, sentint quan pugen i quan baixen.

Has trobat interessant la informació d’avui? Posaràs en pràctica aquestes propostes? Si vols que parli d’algun tema en concret, només m’ho has de dir. A mi m’interessa compartir el que fem a les classes i com el ioga pot ser una eina fantàstica per acompanyar el desenvolupament dels teus nens i nenes des de l’amor i el respecte, però per sobre de tot m’interessa que la informació que t’arriba sigui útil, així que estic oberta als teus suggeriments.

Compareteix aquest article a les teves xarxes socials
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Google+
Google+

Leave a Comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*