laiogateca/ enero 17, 2019/ acompanyament respectuós, atenció plena, Blog, educar la ment, General, ioga a casa, ioga per a nens i nenes, jocs, materials

L’atenció és una de les capacitats que el ioga ajuda a desenvolupar o potenciar, tot i que ara parlem de Mindfulness o atenció plena com si fos una ciència paral·lela. Aquesta atenció plena no té cap misteri,  és simplement una forma de ser, d’estar present, prestant atenció aquí i ara, amb amabilitat i curiositat. És una manera de viure la vida tal i com és, moment a moment, de forma més plena i positiva

És el que fan els nens i nenes de forma natural, allò que a vegades ens posa dels nervis als adults, com quan tens “presa” per anar a l’escola i pel camí el teu fill descobreix un escarabat cap per amunt i s’ha de quedar observant-lo, o quan fa una hora que li dius que ha d’anar a la dutxa i ell com si sentís ploure mentre juga amb el lego… La veritat és que és una capacitat que em meravella dels meus alumnes, em fa molta enveja.

De fet, penso que la meva poca capacitat d’atenció plena (que no d’atenció a classe) va ser la que em va empènyer al món del ioga. Jo era de les que mentre esmorzava feia la llista de la compra, tenia la cassola al foc, enviava un missatge a una amiga i planejava l’escapada del cap de setmana mentre pensava que hauria de demanar hora al veterinari… A més, també em torturava rumiant sobre el que havia dit a no sé qui, el que hauria d’haver dit en realitat i que per què m’havia dit allò o allò altre amb aquell to. No ho he superat del tot, però la veritat és que el ioga m’ha ajudat molt a treballar l’atenció, a gaudir del present i a entendre que les coses són com són i que la meva actitud cap a elles és l’únic que jo puc canviar o controlar. Ja et dic que és un camí que encara transito,i que penso que hauré de recórrer al llarg de tota la meva existència, però per sort tinc el ioga!

I si els nens i nenes tenen aquesta capacitat per què ho treballes a les classes de ioga? Doncs perquè no la perdin! I perquè tristament, cada vegada els infants estan més desvinculats de la seva essència per culpa de la societat atabalada i estressada en la que vivim, per això les classes de ioga procuro que siguin un espai on se sentin segurs, tranquils de saber que no hi ha res que estigui ni bé ni malament, on puguin gaudir del aquí i del ara.

 

Sigui com sigui, avui et proposo uns quants jocs per a treballar l’atenció plena o Mindfulness, encara que ja et dic que per mi, l’origen segueix essent el ioga:

Què falta? Un joc per grans i petits en el que observem un seguit d’elements. Jo en porto uns 10 i són totalment aleatoris: una maquineta, una moneda, una pila, una mostra de crema… els col·loquem ben endreçadets i els mirem durant una estona. Aleshores algú tanca els ulls mentre amaguem un objecte, ara haurà d’endevinar què falta. Així és bastant senzill, sobretot si tenim els objectes endreçats, nosaltres per posar-li més emoció els barregem i canviem de lloc per a que sigui més difícil saber què falta.

Una opció per a grans és posar una safata amb bastants objectes tapada per un mocador. Aixequem el mocador i deixem que observin la safata durant 1 o 2 minuts i tornem a tapar. Aleshores han d’escriure en un full tots els objectes que recordin. Després destapem una segona vegada la safata durant 1 o 2 minuts i de nou han d’escriure el que recordin, afegint-ho a la primera llista.

El memory del tacte és un joc que agrada molt als meus alumnes i que treballa amb un sentit que no utilitzem gaire… en venen alguns ja prefabricats, però jo el que faig és ficar en una bossa diferents elements per parelles: dues pilotes de ping-pong, dues pinces d’estendre, dos bolígrafs… i han de trobar les parelles. Es pot posar més fàcil o més difícil segons les edats dels infants.

El ball dels bastonets m’agrada molt perquè és un joc dinàmic que va molt bé per a treballar l’atenció dels nens i nenes que són més moguts i que demanar-los que estiguin gaire estona quiets és com una tortura. Es col·loquen per parelles i els hi dono un bastonet xinès que han de subjectar amb “el rovell” del dit índex, un per cada banda mentre ballen per la sala, sense que caigui! És un joc que els obliga a centrar la seva atenció en el bastonet però que implica moviment, a més de col·laboració amb el company/a.

La pissarra màgica és un joc que tenia oblidat però que forma part de la meva infància. Es tracta d’escriure a l’esquena del company/a i aquest ha d’endevinar que hi hem posat. Poden ser paraules curtetes, números… o fins i tot dibuixos en el cas dels més petits. En aquest cas l’atenció la pràctica sobretot el que fa de pissarra, que ha d’estar atent a la seva esquena i als moviments que realitza el company. Tot i que el que dibuixa també ha de mantenir l’atenció en la tasca que li ha estat encomanada. També és un dels joc estrella a les meves classes de ioga, a més quan t’esborren la pissarra et fan un massatget molt agaradable.

Son jocs molt senzills que no necessiten gaire material i que acostumen a agradar molt als nens i nenes (i als adults), de totes maneres al mercat hi ha alguns jocs pensats per a treballar l’atenció com el dobble o el lince, els coneixes? El dooble és el joc estrella dels meus casals d’estiu i de Nadal i tot i que al principi als petits els hi pot costar més, he de dir que he estat vençuda moltes vegades…

Abans d’acomiadar-me et volia recordar que aquest diumenge tenim sessió de ioga en família a l’Espai 6 de Salut a Berga, a les 10h. Si vols venir pensa a reservar plaça 😉

Compareteix aquest article a les teves xarxes socials
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Google+
Google+

Leave a Comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*